Tóth Zsuzsanna

A gyűjtemény tulajdonosa, Tóth Zsuzsanna, 1991-ben született.

Általános iskoláját a gyöngyösi Egressy Béni Általános Iskolában végezte. Középiskolai tanulmányait a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium és Szakiskolában végzi, jelenleg 10. osztályos.

2000 óta, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság tagja, babagyűjtő. A babák szeretete már pici gyermekkorában kialakult. Három és félévesen kapta az első babáját, mely mai napig a gyűjteményének egyik legszebb darabja. Önfeledt játékát látva, szülői támogatással szaporodtak a babák, illetve a hozzájuk való kellékek. Ma már a gyűjtő szenvedély erősebb, mint a játék. Nyitott szemmel jár a világban, igyekszik meglátni, mi "hasznosítható" a babavilágban is. Kézügyességének köszönhetően, igyekszik megformálni, elkészíteni a tárgyak kicsinyített változatát.

Az Általános Iskolájában több alkalommal bemutatta egyre szaporodó gyűjteményét. Legutóbb 2006 májusában, az iskola Galériájában, Babavárosi séta címmel volt kiállítása. Korábban, 2002 májusában, az iskola klub szobájában volt látható, Sárközi György Babaváros című meséje a babák "segítségével". Innen ered a mesebeli "településnév" is.


Gazdag fantáziája már önállóan is mesevilágot teremt a babák köré. Így alakult ez akkor is, amikor a Gyöngyösi Nőklub támogatásával, a Mátra Művelődési Központ felkérésére, 2003 júliusában, a Művelődési Központ által szervezett, "hobby" kiállításon bemutatta a gyűjteményét, "Egy év Babavárosban" címmel. A kiállításon, tizenkét képben, a tizenkét hónap jellegzetes eseményeit megelevenítő jelenetekben volt látható közel százötven baba. (A városka "lélekszámához" akkor még társult némi barátnői segítség is.)

Jelenleg a városkának 141 lakosa van, akik örömmel várják a látogatókat és érdeklődőket, és szívesen bemutatják városkájuk nevezetességeit.

Babaváros - Tóth Zsuzsa honlapja »»