Virághné Törös Borbála

Nyugdíjas pedagógus vagyok. Rajz-földrajz szakos tanárként dolgoztam 1955-től 33 évig. Jelenleg festek, grafikázok, babákat készítek, gyűjteményemet szaporítom. 70 kiállításon vettem részt.

Életemet szinte végig kíséri a népművészet. Már polgári iskolás koromban szűrhímzéses stb. motívumokat rajzolgattunk. Felnőtt fejjel megismerkedtem Dorogi Marci bácsival, hatására hímezni is megtanultam. A püspökladányi Alkotótáborral meglátogattuk Szűcs Sándor bácsit, a kiváló néprajzost. Hatására gyűjteni kezdtem a népművészeti tárgyakat. Tanítványaimmal gazdag rajzszertárat szaktantermet hoztunk létre.

1969-79 között a Hajdú-Bihar megyei Rajztanári Stúdió tagja voltam, elvégeztem a kétéves komplex szövőtanfolyamot. A záró kiállításon szőtteseimet a debreceni KLTE aulájában állították ki. E témában dolgozatot is írtam.

Tanítványaim a 60-as évektől az iskolában, a 70-es években pedig a nádudvari művelődési házban is járási, országos és nemzetközi sikereket értek el. Évente zsűrizett alkotásaikból nagy kiállításokat rendeztünk. Közülük többen a helyi Népi Kismesterségek Szakiskolájának oktatói. Eddigi életemben a család, a közéletiség, a festés és a grafika játszotta a főszerepet a tanítás mellett. Csoportos kiállításokon szerepeltem a nyírbátori és a püspökladányi alkotótábori kollégáimmal 1965-től.

Aktív éveim utolsó harmadában egyre inkább tárgyalkotó-művészet felé fordultam. A 80-as évektől már Debrecenben dolgoztam. A Népművelési Intézet szervezésében letettem a "Bábszakkör vezetői" vizsgát. Ettől kezdve az Újkerti Közösségi Házban vezettem a Galagonya bábcsoportot. Tagja voltam a Megyei Bábműhelynek. Évenként új darabot mutattunk be a Kölcsey Művelődési Központban. Szakmai segítséget dr. Arany Erzsébettől, dr. Boros Bélánétól és Mező Margittól kaptam.

1984-ben az MTV "Játsszunk bábszínházat" megyei döntőjén csoportom első helyezést kapott. Mesedarabunkat a TV kétszer is műsorára tűzte. Sokat tanultam Tóthné Horányi Ilus népi iparművésztől és Koós Ivántól. Saját tervezésű és készítésű bábjaimmal többször szerepeltem kiállításon Debrecenben és környékén. A 80-as években játszóházi foglalkozásokat vezettem, valamint bemutató foglalkozásokat gyerekeknek és pedagógusoknak.

Nyugdíjba lépésem után - ragaszkodva a gyökerekhez - újra Nádudvaron leltem otthonra családommal. Rendezgetve alkotásaimat 1988-ban jelentkeztem első önálló kiállítással. 2000-ben rendeztük meg a debreceni DOTE Elméleti Galériában és a nádudvari Ady Galériában a jubileumi kiállításomat. Tagja vagyok a Budapesti Művészetbarátok Egyesületének. Velük évente kiállítok Budapesten, Gáborján és Lakiteleken. Munkáimmal szerepeltem a Hajdú-Bihar megyei Őszi tárlaton 1999-2002-ben. Nádudvar kulturális életének aktív résztvevője vagyok. 1999-ben I. díjat kaptam a helyi rajzpályázaton. Borítóztam és illusztráltam a nádudvari Nagy János verseskötetét.

Közös kiállítás Tóthné G. Nagy Máriával Nádudvaron »

2002 tavaszán érdeklődésem a babakészítés felé fordult. Bekapcsolódtam a Nyíregyházán szervezett Játékkészítők Konferenciáján a viseletes babák szekciójába. Biztatásukra tagja lettem a Kiss Áron Magyar Játék Társaságnak. Meghívást kaptam Győrbe a nemzetközi babakiállításra és versenyre. Az országos versenyen nagyméretű babáimmal: Mátyás király és Beatrix királyné történelmi kategóriában 3. helyezést kaptam. 2003-ban a Sárközi menyecském, 2004-ben a Waldorf babáim kaptak díjat.