Török Renáta

babakészítő

Kisgyerekkoromban édesanyámtól tanultam meg a kézimunkázás fortélyait, akkor szerettem meg ezt szép mesterséget. Azóta is ha cérnát, fonalat, textíliát látok, mindjárt a kézimunka jut az eszembe. Sok mindennel foglalkozom: horgolással, kötéssel, csipkeveréssel és foltvarrással.

11 éve a Nyírség Néptáncegyüttes bűvkörébe kerülve kezdtem el viseletvarrással is foglalkozni, és azóta számos tánccsoportnak készítettem viseletet. Innen támadt az az ötletem, hogy a színpadi jelmezek mellett eredeti viseleteket is készítsek. Így született meg Terka baba ötlete. Elejétől fogva olyan öltöztetős babát képzeltem el, amelyre a népviselet összes tartozékát ráadhatom, hogy hiteles másolata legyen az eredetinek.

2005 nyarán készült el az első ajaki viseletes baba, amellyel felkerestem dr. Ratkó Lujza néprajzkutatót, aki örömmel fogadta elképzelésemet. Az ő szaktanácsai alapján és a Jósa András Múzeum támogatásával indult el egy olyan rekonstrukciós munka, amelynek során Szabolcs-Szatmár- Bereg megye rég letűnt viseleteit szeretnénk a babákon újjáéleszteni.

Terveinkben szerepel az egykori nyírségi, szatmári, beregi paraszti öltözékek és a tirpák viseletek megvarrása az egyszerű hétköznapi öltözéktől kezdve a báli vagy a díszes ünnepi viseletekig. Csapatunkhoz kapcsolódott Mészáros Attila néptáncoktató is, aki a Terka babák hagyományos hajviseleteinek elkészítését vállalta.

Szépen gyarapodó babáimat eddig négy kiállításon mutattam be Budapesten. Nagy eredménynek tartom, hogy "A rongybaba múltja, jelene és jövője" című egyéves országos vándorkiállításon az én Terka babáim képviselik a népviseletes babák kategóriáját.

Szeretném, ha a gyerekek nemcsak műanyag babákat öltöztetnének modern ruhákba, hanem a múlt szép viseleteit is megismernék. Terkáimra nézve csodálattal gondolok a 100 évvel ezelőtti asszonyokra, lányokra, akik büszkén hordták ezeket a ruhákat. Úgy vélem, hogy mai világunkban mindennél fontosabb hagyományaink életben tartása és megmutatása.