Rónai Katalin

Nevem Rónai Katalin. 1952-ben születtem Budapesten. Mióta az eszemet tudom, fúrok-faragok, s mivel szerettem látni, ahogy a kidobásra ítélt anyagokból, tárgyakból játékok, hasznos eszközök készülnek, mindenféle anyagból mindenféle fantáziaszüleményeket gyártottam. A villanyszerelés ugyanolyan közel van hozzám, mint a fantáziadús ételek, vagy ruhák készítése.

A történet új fejezete talán akkor kezdődött, amikor gyönyörű lányaim megszülettek; a kislányruhákkal egyidejűleg babákat, állatkákat, bábfigurákat kezdtem készíteni. Mivel mindig sokféle tevékenységgel kísérleteztem, ezért az volt a célom, hogy másoknak és magamnak örömöt szerezzek.

Kis kitérő, bábkészítés, mackóvarrás, selyemfestés, a 2004-ben a CSER Kiadónál megjelent Selyemképek könyvem után, visszataláltam a babakészítéshez, mint eddig is legkedveltebb tevékenységi formámhoz. Elsősorban karakteres, már-már karikatúrába illő babákat, meseillusztrációkat, színpadi jeleneteket, életképeket készítek, akár fénykép után.

Kezdeti babáim után, amikor is a babák fejét gipszmintából öntöttem 2005-ben eljutottam a saját magam által gipszpólyából megformált fejek elkészítéséig, így tudok figuráimnak egyéniséget teremteni, majd igyekszem az egyéniségüknek megfelelő ruhát adni rájuk, minden egyes darabot egyenként tervezek meg, szabok ki és varrok meg.

Kiállításaim: 2005. márciusában KÖSZI (Kőbányai Szabadidőközpont Kávézója)