Molnár Mária

A Természet nap mint nap megajándékozza csodálatos szépségével azokat, akik nyitottak e szépség befogadására. Képes, hogy elindítson egy olyan folyamatot, amely arra késztet, hogy megpróbáljuk legalább utánozni az utánozhatatlan csodát.

Egyre gyakrabban halljuk: "Nincs időm semmire." Ezt épp azok mondják, akik rendelkeznek a legmodernebb háztartási és utazási eszközökkel, amelyek éppen arra szolgálnának, hogy egyre több szabadidőnk legyen. Az ember eltávolodott a természeti környezettől és a technika vívmányai veszik körül. Ez gépiessé tette magát az embert is. Tudatosan kell törekednünk arra, hogy visszataláljunk a Természethez! Fel kell fedeznünk újra szépségét és gazdagságát. Nem elég csak néha kirándulni, esetleg végigrohanni a múzeumok tárlói előtt, vagy az állatkertben.

A fogyasztói társadalom tárgyi és szellemi árukínálatában dúskálva kevés idő marad a hagyományos értelemben vett játékra, alkotásra. Olyan örömöktől fosztjuk meg magunkat, amit nem pótolhatnak a technika "csodái". A csodát sokkal inkább a szépséges természet kínálja számunkra, mely egy valóságos kincsesbánya, és segítségével a bennünk rejlő rejtett képességekre is rábukkanhatunk. Ehhez nem kell azonnal a plázákba rohanni, elegendő a konyhában és a kamrában szétnézni, mert a mindennapi ételeink között találunk olyan magvakat, terméseket, melyek színükkel, formájukkal, szépségükkel szinte felkínálják magukat, és egy kis fantáziával képpé varázsolhatjuk őket.

Képek természetes anyagokból

ÖKO-KÉP készítés. A teremtő fantázia és az élő természet anyagai segítségével komponálhatjuk meg képeinket. Az elnevezés abból ered, hogy csak természetes anyagokat használok. Papír alapon, csiríz ragasztással készülnek a képek. Amellett, hogy szebbnél-szebb képeket készíthetünk, az az előnye is megvan ennek a hobbinak, hogy szinte semmilyen anyagi ráfordítást nem igényel. A képalaphoz szükséges kartonpapírt bármelyik üzletben ingyen beszerezhetjük, a felhasznált anyagoknak pedig szinte mindegyike megtalálható a lakásunkban. Az ajándékba kapott virágcsokrot lepréselhetjük, kirándulásaink alkalmával pedig gyűjthetünk száraz növényeket, illetve terméseket.

A védett növények gyűjtése tilos!

Sokszor gondban vagyunk egy-egy ünnep közeledtével, mit is vegyünk ajándékba. Egy ilyen kép készítése, illetve ajándékozása sokkal nagyobb öröm az ajándékozónak és a megajándékozottnak, mintha valami kétes értékű, bár esetleg divatos ajándékot vennénk. A képek készítése közben ismerkedhetünk eddig ismeretlen táplálékforrásokkal, magvakkal, gabonafélékkel, valamint beszélgethetünk arról is, hogy a természetes anyagok használata során nem károsítjuk sem az egészségünket, sem a környezetet. Így játékos formában juthatunk el az ökológia tudományához. Az alkotás öröme és képessége a gyerekekben még természetes módon létezik, csak teret kell számukra biztosítani. Egy kis segítséget is kínálok ehhez a Képek természetes anyagokból című könyvemben, mely a Színes ötletek sorozatban jelent meg.

A képeimből először 2001 őszén nyílt kiállítás a Zöld Galériában.

Meghívásra szívesen kiállítok és tartok foglalkozásokat.

                      Molnár Mária
                      Telefon: (1)368-1731
                      E-mail: molnar.maria53@freemail.hu