Kozma Béla


Homokfutó

Nevem Kozma Béla 1945. február 14-én születtem Budapesten. Eredeti szakképzettségem esztergályos, később felnőtt fejjel tanultam ki az antik bútorok felújítását.

A hintók, kocsik készítése már igen fiatal koromban felkeltette érdeklődésemet, de az első kis modell elkészítésére csak 1985-ben került sor. Ekkor készítettem el - a későbbiekhez képest igen egyszerűnek látszó - Homokfutó elnevezésű hintót Ez a régi földbirtokosok közlekedőeszköze volt. Ezzel járták végig az uradalmukat. Mérete: 1/10.


Alföldi szekér

Tíz év kihagyás után 1995-ben készült el az Alföldi szekér. Ezt a típusú szekeret az 1700-as évek végén és az 1800-as évek elején kezdték készíteni, amely már alkalmas volt nagyobb terhek fuvarozására is hosszabb távon. Ez szintén 1/10 méretű.


Francia vadászhintó

Elkészítési sorrendben a következő modellt 1997-ben készítettem, mely egy Francia vadászhintó. Ennek csomagtere úgy van kiképezve, hogy az ülés alatt az elejtett vadakat el lehessen helyezni. Ez szintén 1/10-es méretű.

Az első 1/5-ös méretű modell Delizsánsz elnevezésű postakocsit 2002-ben készítettem el, amely a Kőszegi Postamúzeumban található. Egy másik példány 2004-ban készült, ez pedig a Budapesti Postamúzeumban látható. A Delizsánsz az 1750-es évektől utasokat, pénzt, csomagokat szállított, előre megállapított időpontokban, rendszeresen közlekedett a kijelölt postautakon. Négy ló vontatta.


Delizsánsz

Kocsi kocsi

2003. évben készült szintén 1/5-ös méretben a Kocsi kocsi, amely nevét arról kapta, hogy Kocs községben került elkészítésre (A feljegyzések szerint Mátyás király útmutatásai alapján). Az 1450-es években ez a kocsi biztosította a személyi utazást, amely gyors közlekedésre volt alkalmas. Igen hamar elterjedt országszerte. Ez a modell szintén a Kőszegi Postamúzeumban látható.


[A kis képekre kattintva megtekintheti a modellek nagyobb változatát.]