Kolumbán Zsuzsa

Kolumbán Zsuzsa 1953-ban született Budapesten. A babakészítés fortélyait édesanyjától tanulta, aki szintén babakészítéssel foglalkozik. Az általa készített babák saját fejlesztésű, egyedülálló technikával készülnek: drótból és finom papírból készült vázra kerülnek a ruhadarabok és apró kis furfangok, amelyek élethűen, mozgathatóan formázzák meg a babák testét. A fej porcelánból készül, amelyre az arcvonások kézzel festve kerülnek fel, így lehetséges egyedi arcok, hangulatok megformálása.

Eddigi munkája során összesen több, mint 100 modellt tervezett, amelyek 10-50 cm magasak. A ruhák a Néprajzi Múzeum levéltárában található képek, és a lejegyzett népszokások alapján készülnek, így elmondható, hogy élethű másai az eredeti öltözékeknek. Ezt támasztja alá, hogy a népviseleti modelleket a Népi Iparművészeti Tanács hiteles kicsinyítéseknek ismeri el. Saját elnevezése szerint tulajdonképpen miniatűröket készít, függetlenül attól, hogy népviseleti vagy egyéb öltözéket dolgoz fel. A miniatűrök az egész embert megmutatják tetőtől talpig, ráadásul könnyű őket a világ bármely tájára eljuttatni.

Több évtizedes munkássága alatt számtalan kiállításon vett részt Budapesttől San Franciscon át egészen Tokióig. Az évente megrendezett Közép-Európai babakiállításokon több díjat nyert, 2002-ben életműdíjjal tüntették ki, majd két évvel később munkái Mesterremek díjat kaptak. Alkotásaival jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a magyar viseleteket, öltözékeket és szokásokat a helyi embereken kívül világszerte megismerjék.

Nagy Dezső

Perecszedők

Jelentősebb alkotásai:
Aratómenet, Perecszedők, Liszt Ferenc kamarazenekar, 30 cm-es kicsinyítésben, 40 tájegység női és férfi ruházata (a "Folk Costumes on Doll World Collection" svájci gyűjtemény számára).

 

Kiállítás a Társalgó Galériában - 2005.09.01-22. » - képek a megnyitóról.