N. Kiszely Melinda

1966. május 16-án születtem Egerben. Iskoláim befejeztével Budapesten a Radnóti Miklós Színházban tárvezetői állást kaptam. 1986-tól kezdtem el babatervezéssel és kivitelezéssel foglalkozni. Felhasználtam szinte minden utamba kerülő anyagot. Terveztem kőből, fából, kerámiából, textilből. A 15 cm-es babáktól a 2 méteresig mindenféle méret megtalálható az eddig született 350 darabból.

Pieter Brueghel: Gyermekjátékok című festménye adta az ötletet, hogy korhű viseleteket is létrehozzak. Elkészült 1994-ben a Középkori Ribillió 70 korabeli figurával, amelyek 9 hónapig a Budapesti Történeti Múzeumban, a Budavári Palota E Épületében kaptak helyet. Itthon közel 50 egyéni és 20 közös kiállításon vettem részt.

N. Kiszely Melinda

1994-ben felvettek a Fiatal Iparművészek Stúdiójába (FISE), majd 1995-ben a Képzőművészeti Alapba, a MAOSZ-ba. Ugyanebben az évben meghívást kaptam New Yorkba, az ENSZ Palotába kiállítani, de az utazás anyagi támogató hiányában meghiúsult. Külföldi kiállításokat csak a stúdióval közösen tudtam megvalósítani.

1996 elejétől a Sólyom Tamás zeneszerző által írt Íróasztalmese c. BÁBOPERETT figuráit terveztem és kiviteleztem. Óriásbábokat is ekkor kezdtem el tervezni. Nagyon sok lelkes kisgyermekkel kerültem kapcsolatba a kiállítások során, akiknek játékkészítést tanítottam elsősorban hulladékhasznosítás címszóval.

1997-től a Duna Televízióban nyílt lehetőségem díszletek, bábok, jelmezek tervezésére gyermekműsorokhoz. Két évig ment nagy sikerrel a Zöldszem, Zöldfül című számítógépes természettudományi vetélkedő az általam tervezett díszlettel. Az egri HARLEKIN Bábszínház, Petőfi Sándor: János Vitéz előadásához terveztem közel egy méteres bábokat. A televízió, sajtó, rádió mindvégig figyelemmel kísérte tevékenységemet számos újságcikkben, riportban és portréfilmben.

1998-tól életemben jelentős változás állt be, amikor kisfiam szívbetegsége kiderült. Négy műtétet végeztek el rajta még ugyanebben az esztendőben. A magyarországi kórházi helyzet ilyen közelről való megtapasztalása ösztönzött karitatív tevékenységek végzésére. Művészetterápiával próbálok a kis betegek helyzetén segíteni. Mindenkit próbálok ennek a célnak megnyerni. Bízom benne, hogy követőket találok.

Babapár Maszk Maszk