Kilin Ildikó

1970-ben végeztem Bukarestben a Bábfőiskolát. 1970-től 1984-ig a nagyváradi bábszínház elsőosztályú művésze voltam.

1984-től 1991-ig a Budapesti Állami Bábszínházban, 1991-1992-ben a Kolibri Színházban dolgoztam. 1992 óta szabadúszó színész vagyok. 1997-től a Mezei Mária Színházban tevékenykedem, jelenleg a színház művészeti igazgatója vagyok.

Nagyon sok bábfesztiválon vettem részt, díjat is nyertem 1994-ben a Kárpát-medencei Bábfesztiválon. Nyolc országban vendégszerepeltem gyermek- és felnőtt nagyszínpadi produkcióimmal. Többek között Saint-Exupéry Kis hercegével, melyet ma is játszom (pódium műsor ifjúsági és felnőtt előadás).

1984 és 1990 között több bábfilmben szerepeltem: Kis Pék Peti, Csillagvitéz, Tapsikáné fülönfüggője stb. Összesen 84 bemutatóm volt, legtöbbjük főszerep. Kedvenceim: A gyáva kistigris; Plutty, az okos kiskacsa; Hófehérke; Majolenka királykisasszony; Piroska; A három kismalac; Csipike; A hóember szíve kicsi Jónása; A két kicsi pingvin; Micimackó; Malacka stb.

Előadóestjeim: Kocsis István: Déryné - monodráma. Az Éden kristályfái - erdélyi költők és írók írásai. Nézz le rám, Uram. Saint-Exupéry: A kis herceg. Vidám percek Mollini bűvésszel.

Gyermek műsorok: Csipike, a törpe (báb), Négy évszak (báb és élő), Íróasztalmese (báb és élő), Varázsgömb, Mesetáska.

Szívesen nyitok meg kiállításokat.