Kenderkóc

Kézműves termékek és alapanyagok boltja

"Igen, lassan kellene élni. Nemcsak azért, mert a lassan legtöbbször - nem mindig -, tovább is. Lassan kellene élni, mert a lassan annyi is, mint figyelmesen, mint közelebbről, mint igazibban, MINT EMBERIBBEN ÉLNI."
Márai Sándor (1900-1989)

Kézműves termékek és alapanyagok boltja

Kínálatunk:

Címünk: Budapest, VII., Erzsébet krt. 10-12.
Telefon: 06-1-351-9620; 06-20-333-3560

Internet:
www.kenderkoc.hu

Nyitvatartás:
Hétfőtől - péntekig: 10-18 óráig
Szombaton: 10-14 óráig

Várjuk szeretettel!

Hivatásszerűen 5 éve kezdtem el régi játékokkal foglalkozni, de ennek az útnak az eleje még egészen kicsi gyermekkoromba nyúlik vissza.

Nagyapám fafaragó mester. Sok időt töltöttem vele a műhelyében. Láttam, amint kezei alatt egy darab faalkotássá válik. Emlékszem játékaimra, amiket ő készített nekem, de még nagyobb öröm volt, amikor segítségével az első működőképes bodzapuskát, csúzlit, fűzfa sípot magam tudtam kifaragni.

Ez adta számomra az indíttatást ahhoz, hogy a zene tagozatos általános iskola után a Kozma Lajos Faipari Technikumban folytassam tanulmányaimat. A technikum alatt CNC gépkezelői és programozói tanfolyamot végeztem, majd a sikeres vizsgáim letétele után egy évre elszólított a katonaság. A leszerelést követően, más lehetőségem nem lévén, a fémiparban kezdtem dolgozni számítógép vezérlésű marógépen. A másfél év alatt összegyűjtött tapasztalataim a mai napig is hasznomra válnak.

22 évesen lettem egyéni vállalkozó, és egy kis faesztergályos műhelyt nyitottam. Munkáim mellett csak kedvtelésből régi emlékeimet felelevenítve készítettem néhány játékot: jojót, facsigát, dugós puskát. A bútoralkatrészek gyártása mellett egyre több időt szenteltem a régi játékok utáni kutatásnak, s azok elkészítésének, 1998-ban, Bardócz Éva segítségével a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban május 1-jén szerencsét próbálhattam játékaimmal. Akkor még csak négyféle játékom volt, s ezek bemutatója sikeresnek bizonyult. Úgy tűnt, hogy a mai kor emberének igénye van az egyszerű, természetes anyagokból készült, múltat idéző játékokra.

Ezen felbátorodva még mélyebben kezdtem a régi játékokkal foglalkozni. Egyre többet sikerült találnom, s azok formáját és kimunkálását addig finomítottam, míg végül hatféle játékomat tudtam lezsűriztetni.

A skanzenban sok kézművessel ismerkedtem meg, s rajtuk keresztül jutottam el Szeri József népi fafaragó mesterhez, aki egyedülálló gyűjteményét tanulmányozás céljából rendelkezéseimre bocsátotta. A még számomra ismeretlen darabok elkészítésében segített, és támogat a mai napig is utamon.

Az egyik legcsodálatosabb hivatás az ember és a természet újra egymásratalálását segíteni, melyet hivatásomnak tekintek. Ezek az érzések és gondolatok munkáltak bennem akkor is, amikor népi kézműves- és játékboltomat néhány héttel ezelőtt megnyitottam.

Nap mint nap gyermekek és felnőttek felcsillanó szeme erősíti bennem a hitet, hogy amit teszek, arra valóban szükség van.

Marsovszky Gyula