Hellenbach Gabriella

Szövött-anyag tervező, textiljáték-tervező iparművész

Hellenbach Gabriella - 'gabiga'

A Magyar Iparművészeti Egyetemen 1984-ben végeztem. Kisgyermekkoromban is már sok sajátkészítésű játékot varrtam, mert annál nincs izgalmasabb folyamat, ahogy különböző anyagokból "életre kel a báb".

Diákéveim után sorban megszülettek gyermekeim, előbb lányom, Anna (1985), majd fiam (1990) és én így nyugodtan játszhattam tovább. Előbb nekik készítettem első variálható tépőzáras játékaimat. Látva a nagy sikert, gondoltam, beadom több gyermekjátékkal kapcsolatos pályázatra.

Díjak sorát nyertem el játékaimmal:

1985 - Fiatal Iparművészek Stúdiója - stúdió ösztöndíj
1986 - Kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely pályázatán I. díj
1993 - Vakok Általános Iskolája, Budapest, II. díj. Az ott tanuló gyerekek jól kitapinthatják az összeillő formákat, a gyengén látók pedig az élénk színű elemeket is megkülönböztethetik.
1993 - Pedagógus Szakma Megújítása Programiroda - taneszköz támogatás
2002 - Nemzeti Kulturális Alapprogram - alkotói támogatás

Számos kiállításon, játszóházi bemutatón, kézműves vásáron láthattak kicsik és nagyok.

Fontosnak tartom, hogy játékaim variációs képesség fejlesztő tulajdonságokkal rendelkezzenek, és ebben segítséget nyújt a tépőzár! Alkalmazásával textilből készült játékot is építőjátékként lehet használni. Otthoni, óvodai, kisiskolás foglalkozásokra is egyaránt alkalmas. Egészséges és mentálisan sérült, érzékszervi sérült gyermekközösségekben is sikerrel kipróbált játékcsalád.

A sorozatban gyártható játékok mellett egyedi játékokat is készítek. Emellett szövök, nemezelek, papírmunkákat is készítek.

Kiállításom a Jókai Klubban - 2005.01.27-02.10. »»