Barta & Fiai Bt.

ÖLTÖZTESS MAGYAR BABÁT! kiadványok ismertetése

A nagyításhoz kattintson a képre.

Cégünk kiadásában 1999-ben megjelent és az Oktatási Minisztérium által 2000. június 6-án segédkönyvvé nyilvánított könyveinkről az alábbi tájékoztatást adjuk:

Az eredeti változatot 8 darab B3-as íven 1942-ben édesapám, Morvay György saját ötlete alapján készíttette el és adta ki Budapesten. A rajzokat a Malonyai könyvek alapján Payer Gizella rajztanárnő készítette, a műlapokat a nagytekintélyű néprajzos, dr. Fél Edit lektorálta. Az első sorozatú "Öltöztess magyar babát!" kiadványnak olyan nagy sikere volt, hogy rövid időn belül teljesen elfogyott. 1944-ben Morvay György kiadta a 2. sorozatot I, II, III, IV. jelöléssel 4 darab B3 méretű íven, melyből a Morvay családnak sikerült néhány példányt megőrizni. A harmadik sorozat állami kiadásban (1954) jelentős változtatással jelent meg.

Cégünk által a közelmúltban kiadott változat a mai kornak megfelelően átdolgozott és továbbfejlesztett, A4-es formátumú, fűzött könyv formában került forgalomba. Az Öltöztess magyar babát c. könyvek I. és II. kötetei a magyar népviseletű, öltöztethető, kivágós babáival oktató, nevelő eszköz és egyben szórakoztató játék. Hozzájárul a magyar népművészet értékeinek megőrzéséhez, népszerűsítéséhez. Mint oktató eszköz hiánypótló az iskolások kézügyességre és honismeretre való nevelésében.

A nagyításhoz kattintson a képre.

Az I. és II. kötet együtt 24 magyar tájegység színpompás népviseletét mutatja be néhány használati tárgy kíséretében a dualizmus korabeli Magyarország idejéből. Három részből állnak:
1. Bevezető rész 3 nyelven: magyarul, angolul és németül olvasható
2. Ruhák, babák és tárgyak kivághatók, a babák tetszés szerint felöltöztethetők.
3. Térkép, használati útmutató és tartalomjegyzék - oktatási céllal készítve - szintén 3 nyelven.
Ajánljuk elsősorban 8-12 éves iskolások számára, mert miközben kézügyességüket fejlesztik, egyben népművészeti ismereteiket is gazdagíthatják.

Számos iskola pedagógusától kapott visszajelzések szerint a könyvek segítik az oktatást honismereti, hagyományismeret, technika, magyar, történelem és rajz órákon, illetve kiváló eszköznek bizonyul szabadidős foglalkozásokon.

Kapható könyvesboltokban és múzeumokban, de megrendelhető tőlünk, a kiadótól is. Kötetenkénti egységára terjesztők részére 5 % áfával 607 Ft + postaköltség.

Tisztelettel:
Bartáné Morvay Ajnácska
ügyvezető igazgató

www.autolok.hu

Bevezető

Ezek a játékbabák nem kitalált figurák, hanem a dualizmus korabeli Magyarország magyarságának, Európa egy kis nemzetének gazdag népviseletét mutatják be.

Az ezeréves európai múlttal rendelkező magyarság népviseletéből harminc tájegység ruhaviseletét, díszítő művészetét látjuk itt. A magyar nép színpompás lélekvilágát sok ezernyi népdal, mesébe illő tánc, a mezők minden színét viselő öltözet tükrözi vissza. Ahány táj, annyi ruha, annyi szín, melyek csak egy dologban egyenlők: mindegyik magyar.

A játékos kedvű őstehetségek kiszínezték, díszítő faragással látták el hétköznapi szerszámaikat, az őket körülvevő dolgokat: a sulykot, amivel a ruhát mosták, vagy a kapufélfát, a gyermek bölcsőjét, az elhunytak fejfáját.

Húsvétkor az öntözködő legényeknek a lányok szebbnél szebb kézi festésű "hímes tojásokat" készítettek, a legények pedig mézeskalács szívet ajándékoztak a lányoknak. A kelengyegyűjtő tulipános ládával, festett korsókkal és tányérokkal, hímzett párnákkal és terítőkkel vidámabbá, szebbé tették életüket és otthonaikat.

Ahogy Bartók Béla és Kodály Zoltán zeneművei csak ízelítőt adnak a kimeríthetetlenül gazdag magyar dallamkincsekből, ahogyan a különböző országokban sikerrel szereplő magyar népi táncegyüttesek a magyarság táncainak csak egy töredékét képesek bemutatni, úgy ez az öt-öt lap is (I. és II. füzet) színes bábuival csak egy kis tőredéket nyújt a magyar népművészet kincseiből; ugyanakkor hasznos, kézügyességfejlesztő és tanulságos játék mindenki számára.