Programok, meghívók

Programok, meghívók

-----------------------------------------------

Legfrissebb híreink:

Egy hazában... Zorkóczy Miklósné -- a Népművészet Mestere -- népviseletes babáinak kiállítása

szeptember végéig látható a Kiss Áron Magyar Játék Társaság klubhelyiségében - 1118 Bp. Orlay utca 2/b. Augusztus hónapban csak csütörtök délutánonként 14-18 óráig, illetve egyéni kérésre, megbeszélés alapján (20 493 5412 számon) más időpontban is. Szeptemberben kedd, csütörtök és péntek délután 14-18 óráig várjuk látogatóinkat. Szeptember 15-én és 16-án szívesen látjuk az érdeklődőket 10-18 óráig a Kultúrházak.hu és Civilek éjszakája program keretében.

 

Egyidejűleg megtekinthető és megvásárolható az Öltöztessünk magyar babát című kiadvány: kivágható, öltöztethető  papírbabák a magyar népviseletek sokaságával, részletes leírással -- Balogh Jánosné dr. Horváth Terézia néprajzkutatótól -- kiegészítve.

 

 

 

Közgyűlés
Meghívó a Kiss Áron Magyar Játék Társaság évi rendes Közgyűlésére
2012. június 30-án 9 órára.
A tagok felének + 1 főnek meg nem jelenése esetén a megismételt közgyűlésre
2012. június 30-án, szombaton 10 órára.
Helyszín:
1118 Budapest, Orlay utca 2/b fszt. utcai bejárat.

Június 22-ére kirándulást szervezünk Érsekújvárba, a történelmi bábukiállításunkra:
Középkori  és reneszánsz királyi udvartartás -- Bábuk történelmi viseletben 

Nyitra Megyei Önkormányzat, Thain János Múzeum Érsekújvár, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma Visegrád és a Kiss Áron Magyar Játék Társaság együttesen hívott e kiállítás megnyitójára 2012. április 19 –én  16.00  órára  a múzeum  M.R. ©tefánika  58. szám alatti kiállítótermeibe. ...

Múzeumok éjszakája 

A Múzeumok éjszakája nagy siker lett, még este kilenckor, a sötétben is babák készültek, bár csak este hatig szólt az alkotóműhely. 
Szeretettel várjuk közös kiállítászáró összejövetelre („finisszázs”) utazásra június 22-ére péntekre az Alkotókat és minden érdeklődőt, amelyen a fent leírtakról vetített képes előadást mutat be Császár Zsuzsa.  Korlátozott számban, térítés ellenében mikrobusz is rendelkezésre áll. Sürgős jelentkezést kérek az egész napos program  részletei megbeszélésére: gyorgyie36@t-online.hu, 20 493 5412, 315 6193.

 

Konferencia a gyermekmunkáról
az Egyesült Államokban (június 26-29) és Szenegálban (július 2-5.
A Földkerekség gyermekei közül minden hatodik munkavégzésre kényszerül, Afrikába és Ázsiában az arányok ennél rosszabbak.
A konferencián részvétel részben támogatott. A vízumkérésben a konferencia titkársága segíthet.

Meghívó
Június 22-ére kirándulást szervezünk Érsekújvárba,  az április 19-én megnyílt, a visegrádi Mátyás Király Múzeummal együtt szervezett  történelmi bábukiállításunk: KÖZÉPKORI  ÉS RENESZÁNSZ KIRÁLYI UDVARTARTÁS  ( Bábuk történelmi viseletben) megtekintésére. Kérem a részt venni szándékozók mielőbbi jelentkezését, lehetőleg e-mailben. 

Középkori  és reneszánsz királyi udvartartás -- Bábuk történelmi viseletben 
Nyitra Megyei Önkormányzat, Thain János Múzeum Érsekújvár, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma Visegrád és a Kiss Áron Magyar Játék Társaság együttesen hívott e kiállítás megnyitójára 2012. április 19 –én  16.00  órára  a múzeum  M.R. ©tefánika  58. szám alatti kiállítótermeibe. A kiállításon Arany Judit, Domány Mária, Fantha Györgyné, Fülöp Margó, Illiszné Kováts Ildikó, Martineczné Kiss Márta, Meny Tatyjana, Pungor R. Dóra, Róni Katalin,  dr. Simon Gáborné Nóra, Szikszainé Szabó Éva, Szövérfy Katalin, Taraszova Rina alkotásai szerepeltek, Rónai Katalin a legtöbb kompozícióval  és az ő Mátyás királya került a meghívóra. Gudmonné Fülöp Ilona igazgató asszony köszöntése után dr. Gróh Dániel régész ismertette törekvéseit, amelyek a bábukészítés szorgalmazására késztették, majd dr. Györgyi Erzsébet mondott megnyitó beszédet, melyben hangsúlyozta: ezek a vitrinekben helyet foglaló királyok ezen a területen is uralkodtak, így indokolt megjelenésük e város múzeumában is. A zeneiskola tanulói reneszánsz zenéjével ért véget a hangulatos, kétnyelvű megnyitó. A visegrádi múzeum részéről még dr. Gróf Péter és Szőke Éva restaurátor kolléganő jött el, a Társaság – illetve az alkotók -- részéről rajtam kívül csak Szövérfy Katalin.
A következő napokban hangulatos beszámolókat kapunk Császár Zsuzsa muzeológus kolléganőtől, a kiállítás fogadójától, gondozójától, rendezőjétől:

 

Kedves Tagtársak!

Április 27-én megnyílt az Orlay utca 2/b-ben Zorkóczy Miklósné 86 népviseletes babájából az "Egy hazában..." című kiállítás.
A hangulatos megnyitóról és az Öltöztessünk magyar babát című kivágható népviseletes, részletes leírással kísért papírbaba  sorozat bemutatásáról -- amelyet a Szupernagyik és a bekapcsolódó megnyitó közönség népdaléneklése is gazdagított -- két video felvételt is küldhetek csatolmányban,  a Civil Tv11 -- szerkesztő Csanády László --    és Sípos Szabó Vilmos jóvoltából. (A Civil Tv-nél esetleg be kell írni a keresőbe: egy hazában.)
A kiállítás csütörtök délutánonként 14 - 18 óráig tekinthető meg. A babakésztő és öltöztető Zorkóczyné Éva vezetésével, május 24-ére szeretettel várja mindazokat, akik lemaradtak a megnyitóról, vagy akik szívesen néznék meg másodszor is, részletesebb tájékoztatás mellett.

Léb Zsuzsa, Társaságunk társelnöke volt tegnap, hétfőn, május 14-én a 14 órai hírek után  a Kossuth Rádióban az Arcvonások c. műsorban Vágner Mária riporter beszélgetőtársa. A félórás műsort -- amelyből megismerhetjük Zsuzsa babakészítő pályáját -- megismétlik ma, kedden a 23 órai hírek után ugyanott, vagy 3 hétig visszahallgatható a neten.

Utoljára -- de nem utolsó sorban! rendelkezzenek a személyi jövedelemadó 1 %-áról a Társaság javára. Nyomtassák ki a csatolt nyilatkozatot, tegyék borítékba, írják rá nevüket, címüket, 10 számjegyből álló adóazonosító jelüket és az előírás szerint tegyék személyi jövedelemadó bevallásukba. Látják, hogy nagy erőfeszítéssel, célszerű együttműködéssel gazdagítjuk Társaságunk programját, miközben anyagi támogatottságunk jelentősen beszűkült. Tavaly mindössze 18 tagtársunk szánta a Társaságnak a személyi jövedelemadó 1%-át,  kérem, idén sokkal többen ismerjék el ezzel eredményeinket, segítsék  munkalehetőségünk bővítését!

Honlapunk megújult, új szerkesztője Molnárné Riskó Erzsébet keszthelyi babakészítő tagtársunk. Kísérjék figyelemmel!

A következő híreket már a Forgó hozza.

Szíves köszöntéssel

                                    dr. Györgyi Erzsébet

 

Hetedhét Játékmúzeum
2012. május 11-12.
A Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber gyűjtemény
nyitó rendezvényének előzetes programja (Székesfehérvár, Hiemer-ház)

 

Óbuda Napja
2012. május 5.
Május 5-én Társaságunk hivatalos volt Óbuda Napjára, számos civil szervezettel együtt a Fő téri Zichy Kastély udvarára.

 

Róza baba
2012. május 4-6.
Zorkóczy Miklósné vezetésével a Róza baba program 2012. évi foglalkozása
a Kiss Áron Magyar Játék Társaság klubhelyiségében.

 

"Egy hazában ..."
2012. április 27.
Zorkóczy Miklósné a Népművészet Mestere népviseletes babáinak kiállítása,
és a Barta Trading Kft. által kiadott Öltöztessünk magyar babát kivágható népviseletes papírbaba sorozat bemutatója
a Kiss Áron Magyar Játék Társaság klubhelyiségében.

Tudósítás a megnyitóról

 

Budapesti Óvodapedagógiai Napok
2012. április 13. és 16-19-ig.
VII. BUDAPESTI ÓVODAPEDAGÓGIAI NAPOK
Erkölcsi nevelés az óvodában, kerületi óvodai bemutatók