Visszhang

«Szerzőink «Vissza a rólunk írt cikkek listájához

Hírhozó, 2005. február

Meseszereplők a rákoskerti kiállításon

Február 13-án a Rákoskerti Művelődési Klub egyedi kiállítással örvendeztette meg látogatóit. A farsang jegyében N. Kiszely Melinda, Böjthe Csaba és Bedőcs Zsolt iparművészek állították ki textilszobraikat, kerámiáikat és grafikáikat "Bűbájosok, boszorkányok és manók" címmel.

N. Kiszely Melinda díszlet-, báb- és jelmeztervező már számtalan kiállításon mutatta be figuráit, külföldön és belföldön egyaránt, az iparművészeti egyetemet végzett Böjthe Csaba szobrocskáit pedig 2001-ben a Gerbaudban, 1996-ban az FKGP Székházban tekinthette meg a közönség.

Darnyik Ágnes művelődésszervező köszöntötte a művészeket, a közönséget, köztük Podani Sándor rákoskerti önkormányzati képviselőt, valamint a mesebeli lények kiállításának megnyitójára érkezett rengeteg kicsi gyermeket. Dr. Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke elmondta, hogy a művelődési ház igazi értékkel gazdagodott erre a néhány hétre, mert az alkotások egy

csudálatos világba repítenek el minket: a mesék szereplőivel - manókkal, koboldokkal, szellemekkel vagy ijesztő boszorkányokkal - találkozhatunk. Dr. Györgyi Erzsébet az alkotóknak további sok sikert, a rendezőknek pedig még sok szép kiállítást kívánt, majd Pethe Zsoltnak, adta át a szót. A színművész Popper Péter könyvéből olvasott fel egy manókról szóló részt, utána pedig a rákoskerti Százszorszép óvoda gomba csoportjába járó kislányai énekeltek a közönségnek. A műsor végén Pethe Zsolt Weöres Sándor "Az éjszaka csodái" című versét adta elő, aminek éjjeli karneválról szóló történetére még a legkisebbek is érdeklődve figyeltek.

A megnyitót követő állófogadáson Podani Sándor képviselő azt kívánta a résztvevő gyermekeknek, hogy életükben inkább aranyos manókkal - őszinte, nyíltszívű emberekkel találkozzanak, mint ijesztő boszorkányokkal...

A kiállítás február 27-ig volt látható a művelődési házban.

SZ.A.


Helyi Théma, 2005. február

Életnagyságú mesefigurák

Az ősi mesefigurák sokkal emberibben testesítik meg a félelmeket, mint újkori társaik. Humánus szörnyek, amelyek azokban a mesékben kerülnek a gyermekekhez közel, amelyek végső kifejlete mindig megnyugtató. A mesékben az emberiség kollektív bölcsessége nyilvánul meg. "Megkímélhetjük" ezektől gyermekeinket, de csak akkor, ha meg tudjuk kímélni őket az élet megpróbáltatásaitól, mert a mese az életre készít fel.

Aki mesét olvas, hallgat, otthonosabban jár az élet útján, könnyebben megbirkózik a kudarcokkal, az élete során reá váró, nehezen megoldható helyzetekkel - állítja Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Játék Társaság elnöke. Nos, ebbe a csodás mesevilágba repít a Rákoskerti Művelődési Klubban N. Kiszely Melinda és Böjthe Csaba iparművészek életnagyságú szörnyeit, boszorkányait és manóit felvonultató kiállítása.