Megjelent

«Szerzőink «Vissza a rólunk írt cikkek listájához

Fejér Megyei Hírlap, 2005. február 21.

Mire használták a kockát?

Eddig is tudtuk, Moskovszky Éva kultúrtörténész és babaológus mindent tud a játékok történetéről. Neki köszönhetjük a Fehérvári Babaházban őrzött páratlan gyűjteményt, amelynek mustrálásába újra és újra belefeledkezünk, s amit büszkén mutogatunk a turistáknak...

Ám Moskovszky Éva nem csak a szebbnél szebb porcelánfejű babák, míves bababútorok történetéről tud lenyűgözően mesélni! Talán kevesebben tudják, hogy évek óta foglalkozik behatóan a táblás játékok históriájával is. Az egyik fehérvári játékkonferencián mesélt is a kutatásairól, amelynek eredményét most könyvben összegezte. A Ráció Kiadó gondozásában jelent meg Sors és játék című kötete a táblás játékok eredetéről és őstörténetéről.

Moskovszky Éva kultúrtörténész a napvilágra került régészeti emlékek és néprajzi kutatások alapján kiderítette: a táblás játékokat nem csupán unaloműzésre használták, s a kocka feltalálása sem kizárólag a szerencsejáték elterjedéséből ered. A táblás játékok és a kockák a jóslatkérésre és a mágikus praktikákhoz is igen fontosak voltak hajdanán. Hogy miért? Moskovszky Éva erről így ír: "A korai ember nem volt 'prelogikus' lény. Úgy érezte fölötte álló erők játszanak a sorsával. De nem akart kocka lenni egy láthatatlan kézben."

gg