Bábostalálkozó

«Szerzőink «Vissza a rólunk írt cikkek listájához

Újbuda, 2005. március 16.

Budapesti Gyermekbábosok Találkozója

Árnyjáték és kesztyűs báb

Március 5-én rendezték a Kelenvölgyi Közösségi Ház és a Magyar Bábjátékos Egyesület szervezésében a Budapesti Gyermekbábosok Találkozóját.

Kilenc budapesti gyermekcsoport lépett fel a közösségi ház termében. A tízfős Katica bábcsoport a XX. kerületi Mártírok utcai iskolából érkezett Táncoló bábok című műsorával. A Bot és fazék című mesét a Csipet-csapat, Puskin A kis hal és a halász című meséjét a Cippolino bábcsoport adta elő, a XXII. kerületi Hugonnai Vilma iskolából. Varga Katalin Gőgös Gúnár Gedeon című meséjét a Szivárvány Bábcsoport mutatta be a Széchenyi István iskola delegáltjaként a XXI. kerületből. A X. kerületből a Lobogó utcai iskola bábcsoportja Weöres Sándor A koporsóba tett fiú című darabját adta elő. A XIV. kerületi a Hermann Ottó iskola húszfős csapata Mészáros Vincéné Vitéz László Aranyországban című darabjával, a Kaffka Margit iskola csoportja a Megjött a télapó című mesével.

A Meseláda bábcsoport Gárdonyi Géza Komédiás disznó című művét, míg XV. kerületi Hartyán közi Nevelési és Oktatási Központ Maskarádok bábcsoportja A fából faragott királyfi történetét játszotta el.

A Magyar Bábjátékos Egyesület vezetője, Urbán Gyula elmondta, hogy a seregszemlén fellépő csoportok a különféle bábtechnikákban való jártasságukról tettek tanúbizonyságot. Láthattunk árnyjáték- és kesztyűsbáb-előadásokat is. Egy gyermek-bábjátszó találkozó nem elsősorban a versengésről, hanem a részvételről szól: az a fontos, hogy a gyerekek megnézzék, megismerjék és élvezzék egymás szereplését. A 70-es években több ezer bábcsoport működött Magyarországon, ma alig kétszáz. Remélik, hogy sikerül feléleszteni a mozgalmat.

A közösségi ház igazgatója, Szegedi György elmondta, hogy idén harmadik alkalommal rendezték meg a találkozót. Örömmel vállalták a házigazda szerepét, hiszen a közösségi házban rendszeresek a gyerek bábprogramok. Minden ifjú bábos oklevelet kapott az esemény szervezőitől.

cszd