Könyvtári napok

«Szerzőink «Vissza a cikkek listájához

Léb Zsuzsa:

Könyvtárak a játékos társadalomért

Az Országos Könyvtári Napok keretében a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Könyvtár kétnapos játékos rendezvénysorozatot szervezett 2006. október 7-8-ára.

Az események középpontjában az első kelet-magyarországi játéktár, a CSIRIPTANYA megnyitása állt, amelyre október 8-án került sor a Magyar Rádió egész napos élő adása keretében. Az ünnepi beszédet Mikó Dániel, Nyíregyháza Megyei Jogú város alpolgármestere mondta. Az ünnepségsorozat két napján a látogatók megismerhettek és kipróbálhattak népi játékokat, bepillanthattak néhány mesterség fortélyaiba, miközben reggeltől estig zenés táncos műsorok szórakoztatták a nagyérdeműt.

Ezalatt a Könyvtár épületében "Tegyük a játékot közüggyé" címmel "játékos" szakemberek - Dr. Puskásné Oláh Júlia, Opre Csabáné, Olajosné Agócs Margit, Csupor Béla és Csupor Béláné, valamint dr. Kriston Vízi József - beszélgettek a rádió mikrofonja előtt.

A konferencia teremben Somorjai Ildikó - Török Emőke: A játék lendületbe hoz című kötetének bemutatójára került sor, amelyen Dr. Kriston Vízi József beszélgetett Somorjai Ildikó szociológussal a könyv és a mögötte lévő szellemi műhely egyik alkotójával.

Volt még térzene, bábszínház, táncbemutató, sakkverseny, családi vetélkedő, utcai táncház, népi iparművészek és játékkészítők bemutatója, no meg nyírségi ízek kavalkádja a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközépiskola jóvoltából.

László Gézáné, Irénke (Játéktárvezető, címzetes igazgató) és lelkes csapatának köszönhetően a profi szervezést a helyszínen mindenre odafigyelő gondoskodás követte, ennek eredményeképpen a kellemes őszi napsütésben (talán még ez is a szervezők munkáját dicséri...?) a JÁTÉK méltó ünneplésben részesült.

Köszönet a szervezőknek és sok sikert a Játéktár üzemeltetéséhez!

Képek a rendezvényről »»

További információk:
www.mzsk.hu és jatektar@mzsk.nyirbone.hu