Hagyományőrzés

«Szerzőink «Vissza a cikkek listájához

Timár Gáborné:

Babavarró tábor volt Komlóskán

2006. június 26. - július 1.

Komlóska egy magyar, ruszin település a Zemplénben, Szerencs és Sátoraljaújhely között. A csodálatos táj már megérkezésünkkor ámulatba ejtett mindenkit. A Ruszin Parkban volt a szállásunk, és itt tartottuk a foglalkozásokat is. Csobogó, hűs vizű kis patak és nádassal körülvett kis tó volt a ház mellett.

Első este hangulatos szalonnasütés volt a program. Beszélgettünk, ismerkedtünk egymással, mivel az ország különböző helyeiről érkeztünk. Budapest, Nyíregyháza, Győr, Salgótarján, Szeged volt képviselve a táborban. Nagyon jól éreztük magunkat!

Másnap a csűr alatt, reggeli után, elkezdődött a munka. Hédike útmutatásai alapján szabtunk, varrtunk, volt aki fiú, volt aki lány babát készített. Ezen a nagy babán kívül varrtunk még zokni babát, copfos babát, rizsbabát. Esténként, mikor már nem volt olyan meleg, kirándultunk a környéken. Egyik nap Sárospatakra kirándultunk, ezúton is köszönjük az Önkormányzatnak, hogy az ő kis buszukkal utazhattunk. Megnéztük a sárospataki várat és a Rákóczi kiállítást, nagyon tetszett!

Másnap a helyi óvodások műsorral kedveskedtek nekünk, magyar és ruszin nyelven verseltek, énekeltek és vidám jeleneteket adtak elő. Köszönjük a jól sikerült előadást! Megnéztük a falu templomát is, nagyon szép, és egy kis betekintést is nyerhettünk a lelkész úr által a falu életéről, ünnepeikről, szokásaikról és a hagyomány ápolásáról is.

A Tájházban is jártunk, láttuk az érdekes megoldású kemencét és egy kicsit visszamentünk a múltba. A ruszin viseletből egy rövid kis bemutatót tartottunk. Kis kiállítást készítettünk a munkáinkból és az elkészült babákból. A faluból sokan megnézték, és nagyon tetszett mindenkinek!

Nagyon hamar eltelt ez az öt nap. Gazdagabbak lettünk nagyon sok élménnyel és újabb barátokra találtunk. Úgy búcsúztunk egymástól, hogy, ha lehet: Jövőre Veletek ugyanitt!!!!

Timár Gáborné,
egy lelkes babavarró a táborból