Dr. Moskovszky Éva

Dr. Moskovszky Éva

1925-2010

Eltávozott az élők sorából dr. Moskovszky Éva régész, művészettörténész, a hazai játékkultúra kimagasló személyisége, a Magyar Nemzeti Múzeum egykori könyvtárosa, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság alapító tagja. Az ország második játékmúzeuma - a kecskeméti Szórakaténusz után - az Ő gyűjteményéből jött létre Fehérvári Babaház - Moskovszky Gyűjtemény néven és vált az elmúlt tizenegy évben nem csak határainkon belül népszerűvé, elismertté, sőt csodálttá. A gyűjtést édesanyja, Moskovszky Lajosné Auer Erzsébet alapozta meg, Éva teljesítette ki szaktudással is fejlesztett gyűjteménnyé, amelyben az európai babaipar válogatott termékei számos utánozhatatlanul sokféle, életszerű enteriőrben jelennek meg míves berendezési tárgyak környezetében. Kimagasló értékű részlegét alkotják a gyűjteményeknek a parányi porcelánkészletek - a művészi iparnak e gyermekvilág számára készített ajándékai.

A hazai múzeumok játékkiállításai az Ő úttörő kezdeményezése, alapos játéktörténeti tudással nyújtott segítsége, mindig szíves kölcsönzései nyomán bontakoztak ki, egyszemélyes intézményként segítette a hozzá fordulók széles körét. Kapcsolatot ápolt a világ nagy játék- és babamúzeumaival, e téren tevékeny vezető kutatóival. Babatörténeti előadásait évente hallgathattuk Székesfehérvárott, a múzeum és az Ő születésnapját együtt ünneplő konferenciákon és Győrben a Családi Intézetben rendezett évenkénti Babakonferencián. Sors és játék című 2004-ben megjelent könyvében a társasjátékok, a dobókocka sok évezredes történetének felvázolásával valóságos művelődéstörténeti kalandtúrára vezeti olvasóit.

Nem a játék volt egyetlen érdeklődési területe, széles körű műveltségével, szellemességével, humorával barátok, tisztelők népes seregét vonzotta maga köré.

Idős korában elérték a méltó elismerések: a Kiss Áron Magyar Játék Társaság Kiss Áron díja, a múzeumi érdemeket értékelő minisztériumi Móra Ferenc díj és a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje. Székesfehérvár Megyei Jogú Város tiszteletbeli polgárának választotta.

2009. november 21-én megtartott, gyűjteménye nyilvánosság számára megnyitása évfordulóját - és az Ő 84. születésnapját - ünneplő konferencia után 85. születésnapjára kezdtük tervezni a Fehérvári Babaház - Moskovszky Gyűjtemény 12. évfordulós ünnepi szakmai összejövetelét. Ehelyett már csak Moskovszky Éva emlékülésre hívhatjuk tisztelőit. Éva nénénk sokoldalú kulturáltságát, kifinomult érzelmi világát babaegyüttesei megőrzik és sugározzák mindazok felé, akik kiállítását felkeresik Székesfehérvárott, jelenleg a régi Megyeházban, a jövő évtől várhatóan a most felújítás alatt álló Hiemer házban.

Györgyi Erzsébet