Kiállítás

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumi Szervezet
Jósa András Múzeuma
szeretettel meghívja Önt
2005. április 8-án, pénteken 11 órára a

JÁTÉKOK BABÁKKAL

című, új időszaki kiállításának megnyitójára.

Helyszín: Nyíregyháza, Benczúr tér 21.

A Dr. ULRICHNÉ SUTÁK MÓNIKA babagyűjteményét és a JÁTÉKSZEREK ANNO... bolt és kiállító terem válogatott hasonmás játékait bemutató tárlatot dr. Tészabó Júlia művészettörténész nyitja meg.

Közreműködnek: A Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola növendékei.

A kiállítás 2005. június 19-ig - hétfő kivételével - naponta 9 és 17 óra között tekinthető meg.

A kiállító teremben játék- és rajzsarok is található. A kiállítás ideje alatt baba- és játékgyűjtők találkozóját, játékok és játékos témájú könyvek bemutatóját, valamint játék és baba témájú gyermekrajz pályázatot terveznek a házigazdák. A múzeum "Lyukasóra-programjában" résztvevő iskolák és óvodák számára kedvezményes belépést és foglalkozásokat tartunk! Képeslapok, kivágók, játékszerek és kisszériás nosztalgia játékok a helyszínen megvásárolhatók.

***

Dr. Ulrichné Suták Mónika

három évvel ezelőtt kezdte a babák tudatos gyűjtését. Első babája egy piaci barangoláson megpillantott kissé koszos és kócos porcelánbaba volt. Azóta már több, mint 100 darab, Európa különböző szegletéből származó baba sorakozik gyűjteményében.

Gondosan tanulmányozza a babák viseletének történetét is; a gyűjtőszenvedély mellett igyekszik elmélyülni az öltözet készítésének s javításának történetében, de az ehhez szükséges technikát is örömmel gyakorolja. Férjével együtt a különféle stílust és korszakot, készítő és szuvenír-forgalmazó központot reprezentáló babák mellett felkutatják a hozzájuk tartozó kiegészítőket, dokumentációkat is. A gyűjtemény a 20. század elejétől a jelenkori modern babákig tartalmaz darabokat: karakter babákat, dámákat, gyerek babákat. A legérdekesebb és a legrégebbi babák között van egy síró kisfiú, amely Franz Schmidt gyárában készült 1930 előtt. Kiállításunkban található egy ritka néger kislánybaba is mozgó végtagokkal, szemekkel, fejjel, amely Németországban, König és Wernicke műhelyében készült.

A Nyíregyházán élő és dolgozó Mónika asszony gyűjteményének javát először 2004 nyarán, a vajai Várkastélyban megrendezett I. Komédiás Napokat követő művészeti sorozat alkalmával láthatta a közönség.

***

A jelenleg Törökbálinton élő gépészmérnök és játékkonstruktőr

Kelle Antal s felesége, Majercsik Krisztina

immár három évtizede foglalkoznak az egyetemes játékszerkultúra és hazai eredményeinek kutatásával, népszerűsítésével. Megszerzett tudásukat, tapasztalataikat különböző könyvek, tanulmányok formájában, valamint oktatói munkájuk során adták és adják át itthon s külföldön egyaránt.

Feltérképezték a magyarországi múzeumok és magángyűjtemények játékszereinek javát; segítségükkel számos közgyűjtemény régi játékait, tárgy együtteseit hozták helyre, javították, rekonstruálták. A családi indíttatásnak köszönhetően maguk is régtől fogva szépen gyarapodó játéktörténeti gyűjteményt alapoztak meg, amit a mai napig folyamatosan gazdagítanak. A nemzetközi viszonylatban jó másfél évtizede már egyre ismertebb fejlesztő páros több szabadalmas játékát külföldön gyártják; 2002-ben a játékok nürnbergi világ seregszemléjén egyik játék-konstrukciójuk nagydíjat kapott!

Közel tíz éve hozták létre, s nyitották meg Budapesten Játékszerek anno... néven kiállítótermüket, amely egyúttal - vélhetően - a világ legkisebb játékboltja is. Különleges, történeti és nosztalgia játékok s ajándékok tucatjait rejtő gyűjteményükből rendszeresen tematikus kis kiállításokat rendeznek. Mindemellett kiemelkedő feladatuknak tartják, hogy a magyarországi játékszerkészítés és -forgalmazás közel másfél évszázados múltjának - mára méltatlanul elfeledett és háttérbe szorított - értékeit felmutassák és népszerűsítsék. Fővárosi központjukon kívül a mostani az első ilyen jellegű, nagyobb szabású bemutatkozásuk országos viszonylatban.
További információk: www.kelle.hu

***

Egy kép Mohácsi Endre fotó-válogatásából; a továbbiak a kiállításon szintén megtekinthetők.